Tietoa valintahaastattelusta

Historian oppiaineessa luovuttiin vuonna 2014 perinteisestä pääsykokeesta valintamenettelynä, ja tilalle otettiin valintahaastattelut, jossa jokaista hakijaa haastatellaan lyhyesti, ja opiskelijavalinta tehdään tämän haastattelun pohjalta.

Haku on kaksivaiheinen, ja uusia opiskelijoita otetaan sisään 30 (ensikertalaisia vähintään 21). Haastattelukutsun saa noin 100 hakijaa, ja heidät valikoidaan ylioppilastodistuksesta saatavien taustapisteiden perusteella. Taustapisteettömän (eli henkilön, joka ei ole suorittanut ylioppilastutkintoa) on mahdollista hakea opiskelemaan erillisellä perustelukirjeellä, jonka pohjalta kutsutaan haastatteluun.

Kutsut haastatteluihin lähetetään sähköpostitse noin kaksi viikkoa ennen valintahaastatteluiden järjestämistä. Opiskelijavalinta perustuu täysin valintahaastatteluun.

Haastattelua ei kannata jännittää turhaan montaa viikkoa etukäteen, sillä haastattelussa ei testata koko historiantuntemustasi ja kaikkea osaamistasi. Sen sijaan kannattaa pohtia enemmän tai vähemmän syvällisemmin seuraavia asioita:

  • Miksi haluat opiskella juuri historiaa?
  • Miksi juuri sinä olisit sopiva historian opiskelija?
  • Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla olisi opintojesi varalle? Haluaisitko esimerkiksi aineenopettajakoulutukseen?
  • Mikä sinua kiinnostaa eniten historiassa?

Jokainen hakija haastatellaan yksitellen. Haastattelussa ei arvioida sinun ulkonäköäsi tai sosiaalisia kykyjäsi: tärkeintä on pystyä osoittamaan, että juuri sinä olet sopiva uudeksi historian opiskelijaksi – että sinulla on motivaatiota, intoa ja kiinnostusta juuri tälle alalle!

Tarkempia tietoja aikatauluista ja hakemisesta löydät täältä.