Yhdenvertaisuusvastaava on henkilö, johon voi ottaa yhteyttä joko tapahtuman aikana tai sen jälkeen. Yhteyttä voi ottaa esimerkiksi, jos tapahtumassa kokee tai huomaa kiusaamista, epätasa-arvoista puhetta, kiusaamista tai muuta häirintää tai havaitsee esteitä tapahtumaan osallistumiselle (esimerkiksi portaat, hajusteet, näkö- tai kuulorajoitteet).
Apua ja tukea tapahtuman yhdenvertaisuusvastaavalle antavat aina Tosineen yhdenvertaisuusvastaavat Iida (iida.h.kauhanen [at] student.jyu.fi) sekä Heidi (heidi.j.hakala [at] student.jyu.fi)
Tosineen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma
Tosine ry:n tapahtumien häirintäyhteyshenkilöiden ja yhdenvertaisuusvastaavien toimintaohjeet
Toimintaohjeet luovat periaatteet näille henkilöille tehtävässä toimimiseen ja ohjeita mahdollisten häirintätilanteiden kohtaamiseen.
Häirintäyhteyshenkilöiden toimintaa ohjaavat linjaperiaatteet:
- Yhteyshenkilöiden holittomuus
- Yhteyshenkilöiden vaihtuvuus
- Pyrkimys kahden sukupuolen edustukseen
- Yhteyshenkilöiden luottamuksellisuuden ja sovinnollisuuden korostaminen
- Turvallisemman tilan periaatteiden ylläpitäminen
Mitä häirintäyhteyshenkilö tekee:
- Pyrkii ensisijassa torjumaan haitallisen toiminnan ja tarjoamaan apua turvallisen tilan periaatteita rikkovissa tilanteissa sovinnollisuutta edistäen.
- Tarjoaa LUOTTAMUKSELLISTA tukea ja neuvoja häirintää, ahdistelua, kiusaamista, syrjintää tai muuta epäasiallista kohtelua kokeneelle.
- Ohjaa tarvittaessa eteenpäin tai kohteena olleen pyynnöstä vie asiaa itse eteenpäin.
- Nimensä mukaisesti toimii siis henkilönä, johon voi olla yhteydessä jos on itse kokenut em. kohtelua. Myös jos on todistanut tilannetta, mutta ei ole itse ollut kohteena.
Mitä häirintäyhteyshenkilö ei ole:
- Erotuomari
- Rangaistusten jakelija
- Aktivisti tai vakaumuksellinen vaikuttaja
- Asiantuntija
- Yhdenvertaisuuden, turvallisuuden tai minkään muun aiheen ammattilainen
Mikä häirintäyhteyshenkilö ei tee:
- Varsinainen ”tarkkaileminen” ei kuulu tehtäviin tapahtumien aikana, ole oma itsesi, se riittää!
- Vastaaminen mahdollisiin yhteydenottoihin tapahtuman jälkeen.
- Häirintäyhteyshenkilön tehtävät eivät jatku tapahtuman jälkeen mahdollisilla jatkoilla – tällöin yhteys otetaan esimerkiksi baarin henkilökuntaan
Muista tehtävässä toimiessasi omat rajat, tietotaito, sovinnollisuus, kunnioitus ja ennakkoluulottomuus, mutta kuuntele ja ota tilanne tosissaan.
Toimintaohjeet ongelma- ja häirintätilanteisiin
- Ole avoin, ketään ei maaliteta ilman syytä tai muiden edessä – siirrä mahdollinen tilanne syrjempään.
- Kuuntele, älä kyseenalaista toiminnan kohteen tunteita.
- Tilanteita ei tarvitse hoitaa yksin, hae tarvittaessa apua ja tukea toiselta häirintäyhteyshenkilöltä tai keltä tahansa hallituksen jäseneltä.
- Jos tilanne täyttää rikoksen merkit, ota yhteys poliisiin – muista kuitenkin tässäkin kuunnella häirinnän kohteen toiveita.
Tapahtumasta poistaminen
- Jos yksi varoitus ei riitä tai häiritsevä toiminta ei lopu – tapahtumasta voidaan tällöin pyytää häirintää toteuttanutta poistumaan: ketään ei lähdetä väkisin fyysisesti poistamaan, tällöin yhteys poliisiin.
- Jälkeenpäin tapahtumasta poistetun kanssa voidaan tämän halutessa käydä kehityskeskustelua, jotta tilanne käydään läpi, eikä samaa tapahdu uudestaan.
- Jos joku henkilö toistuvasti joudutaan poistamaan tapahtumasta, voi hallitus harkita esimerkiksi määräaikaista porttikieltoa tapahtumiin.
Yhdenvertaisuusvastaavan valinta tapahtumaan
- Yhdenvertaisuusvastaavaksi voidaan valita tapahtumanjärjestäjän mielestä luotettava ja helposti lähestyttävä henkilö. Joka tapahtumaan valitaan yksi vastaava tai tarvittaessa kaksi. Yhdenvertaisuusvastaava on itse mukana tapahtumassa.
- Tarkoitus on tuoda turvallisuuden tunnetta osallistujille, ja auttaa järjestäjiä parantamaan tapahtumien yhdenvertaisuutta.
- Yhdenvertaisuusvastaava on tarvittaessa eri joka tapahtumassa.
- Kaikkiin hallituksen jäseniin voi ottaa yhteyttä, ja he osaavat neuvoa oikean tahon luokse.
- Jos tapahtumassa on mukana monia eri ainejärjestöjä, pitäisi jokaisesta olla vähintään yksi vastaava.
Ennen tapahtumaa
- Tapahtuman yhdenvertaisuusvastaava tarkastaa, että tapahtuman kuvaus on yhdenvertaisuussunnitelman mukainen.
- Mahdollisuuksien mukaan viestitään tapahtuman osallistujille etukäteen, kuka kyseisessä tapahtumassa toimii yhdenvertaisuusvastaavana, ja annetaan hänen yhteystietonsa.
Tapahtumassa
- Yhdenvertaisuusvastaava esittäytyy tapahtuman alussa tai vaihtoehtoisesti hänen sähköpostiosoitteensa jaetaan osallistujille
- Yhdenvertaisuusvastaavalle voi tulla juttelemaan tai laittaa sähköpostia tapahtumassa koetusta häirinnästä tai yhdenvertaisuussuunnitelman toteutumattomuudesta
- Häirintäilmoituksessa edetään ilmoittajan toiveen mukaisesti. Ilmoitus voidaan jättää anonyymisti tai omalla nimellä ja se tapahtuu aina luottamuksellisesti
- Jatkotoimenpiteet ilmoituksen toimesta sovitaan tapauskohtaisesti ilmoittajan kanssa. Ilmoitusta voidaan käyttää esimerkiksi tulevien tapahtumien kehittämiseksi tai yhdenvertaisuusvastaava voi antaa myös välitöntä palautetta tapahtumassa.
- Yhdenvertaisuusvastaava ei saa olla lainkaan päihtyneessä tilassa tapahtumassa.
- Mahdollisille jatkoille esimerkiksi baariin yhdenvertaisuusvastaava ei ole velvoitettu osallistumaan, siellä yhteyttä voi ottaa ravintolan järjestyksenvalvojaan.
Tapahtuman jälkeen
- Tapahtuman jälkeen lähetetään osallistujille sähköpostiin linkki tapahtuman Yhdenvertaisuuden toteutuminen tapahtumassa -lomakkeeseen.
JYY:n häirintäyhdyshenkilöt
- Koetusta häiriöstä voi ilmoittaa myös JYY:n häirintäyhdyshenkilöille.
- JYY:n häirintäyhdyshenkilöiden sivut.
Saara Silvennoinen: saara.silvennoinen [at] jyy.fi, 050 338 7655
Karri Kekkonen: karri.kekkonen [at] jyy.fi, 050 338 7655
Petro Pitkänen: petro.pitkanen [at] jyy.fi, 050 430 6747
yleinen: hairinta [at] jyy.fi